Јарон Брук во Македонија: Моралноста на претприемништвото

Институтот за економски стратегии и меѓународни односи Охрид, од Скопје, во соработка со Балканскиот објективистички центар и Институтот Ејн Ренд на 6 април, со почеток од 16 часот во хотел „Порта“, ќе бидe домаќин на предавањето на доктор Јарон Брук.

Занимавањето со сопствените таленти и развојот на претприемништвото како и етиката која го поврзува ќе биде централна тема на предавањето. На кој начин етиката на слободниот пазар влијае врз ослободувањето на поединецот да се остварува на лично и професионално ниво?
Покрај Ејн Ренд, доктор Јарон Брук е еден од најпопуларните претставници на филозофијата на објективизмот во светот, филозофија која промовира нов начин на размислување за капитализмот и рационалниот интерес.

Доктор Јарон Брук е директор на Институтот Ејн Ренд и ко-автор на американскиот бестселер: „Револуција на слободниот пазар: Како идеите на Ејн Ренд можат да застанат на крајот на големата држава“ и е бивш колумнист на магазинот „Форбс“. Работел како професор во областа на финансиите, а неговите статии се објавувани во реномирани списанија како „Вол Стрит Журнал“ и „USA Today “.

Доктор Брук држи предавања ширум Америка и светот и опфаќа области како објективизмот, надворешната политика, како и работната етика која поттикнува охрабрување на поединецот да вложува во себеси преку бизнис и професионални идеи. Тој е претставник на Институтот Ејн Ренд, организација која се занимава со проучување и промовирање на филозофијата на објективизмот, а нивната цел е едукација и создавање култура заснова на индивидуализмот и разумот.

error: Content is protected !!