Универзитети што создале најмногу милијардери

Еве ја листата на универзитети каде што дипломирале најмногу милијардери.

10. Cambridge е единствен универзитет од стариот континент, поточно единствен кој не е американски, со традиција да образува милијардери. Колку што се знае, на Cambridge дипломирале 11 милијардери и кога ќе се собере нивното богатсво изнесува околу 48 милијарди долари. Универзитетот постои од 1209 година.

9.Yale има дадено 13 милијардери и сите заедно имаат заработено 77 милијарди долари. Yale се наоѓа во американскиот град New Haven во Connecticut  и постои од 1701 година, што го прави трет најстар универзитет во Америка.

8. Southern California University од сите американски универзитети тој има најмногу странски студенти и до сега образувал 14 милијардери а тие заедно заработиле 32 милијарди. Ова е универзитет од соништата а причината е Los Angeles, елитниот дел од Америка.  Southern California University имa и најбогата спортска историја- неговите студенти му имаат донесено 287 олимписки медали.

7. Cornell University е њујоршки универзитет коj постои 150 години и образувал 14 милијардери и 41 нобеловец.

6. Massachusetts Institute of Technology може да се пофали со 15 милијардери кои заработиле 114 милијарди долари како и 78 дипломирани студенти кои добиле Нобелова награда.

5. Универзитетот Columbia се гордее со неговите 15 милијардери и три американски претседатели.

4.New York University има 36 нобеловци и 17 милијардери.

3. Stanford University е познат по својот претприемачки дух. Се наоѓа во Калифорнија и има 27 милијардери.

stanforduni

2. Pennsylvania универзитетот се гордее на своите 28 милијардери и нивното вкупно богатство од 112 милијарди долари. Benjamin Franklin го основал во далечната 1740 година.

pennsylvaniauni__15

1. Престижниот Harvard има и зошто да се гордее, затоа што има 52 милијардери кои заедно заработиле 205 милијарди долари. А може да се пофали со тоа што има и осум американски претседатели и 75 добитници на нобелова награда. Затоа Harvard е Harvard.

harvarduni__15

 

error: Content is protected !!