Car Sharing: Иднината на транспортот

#Аплицирај на: https://goo.gl/forms/9KAW0XMhTXbODpg73
#Капацитет: 30 учесници
#Краен рок: 17.09.2017, 12:00, пладне.

76% од граѓаните во Америка се возат сами во автомобил. Вака некако изгледа и сликата за Скопје, еден од нај загадените градови во Европа.
Дали достапноста и релативно ниската цена на возење и поседување автомобил предизвикува преголема конзумација? Дали автомобилот ја има оддамна поминато точката на служење исклучиво како алатка за транспорт? Како вистински да го дефинираме овој предизвик и уште поважно, како да се справиме со него?

Со идеја да зборуваме за горенаведените точки меѓутоа и да го продлабочиме нашето разбирање за економиите за споделување, принципите на peer-to-peer бизнис моделите и идејата, ефектите и имплементацијата на car sharing системите го организираме новиот настан во склоп на серијата TEDxSeptemvriskaSesijaSalon настани.

Со темата “Car Sharing: Иднината на транспортот” (Car Sharing: The future of transport) ќе зборуваме за мотивот позади споделувањето на возила како и воопшто причините зошто како општество се повеќе и повеќе сакаме да споделуваме. Исто така, ќе дискутираме и за успешните примери од странство и Македонија на темата но и пошироко, за општественото и економското влијание од ваквите промени. Целта е да размениме мислења и знаење за процесите преку кои ваквите иновации може да станат подобри, односно како со помали трошоци до поголема ефикасност и одржливост преку имплементација на нови методи и технологии.

Настанот ќе се оддржи на 20.09.2017 со почеток од 19 часот во просториите на ФИНКИ, односно во Регионалниот центар за социјални иновации, Барака 1 на ФИНКИ во Скопје.

Настанот е независно организиран ТEDx настан и истиот е лиценциран од страна на TED. Повеќе детали во однос на експерт гостите, партнер организациите и агендата на настанот дополнително ќе бидат објавени. Настанот е организиран во склоп на Европската недела на мобилност.

Како да аплицираш?
За присуство на настанот, сите заинтересирани е потребно да пополнат апликационен формулар:
https://goo.gl/forms/9KAW0XMhTXbODpg73

Поддржувачи:
Европска недела на мобилност/МЖСПППрв до врвСкопје Лаб – Центар за иновации на Град СкопјеГрад Скопје Официјален профил,FINKI – Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство,Social Innovation Hub SkopjeSmartUp – Social Innovation Lab

Повеќе за Salon типот на настани може да дознаете овде:
https://www.ted.com/participate/organize-a-local-tedx-event/before-you-start/event-types/salon-event

Линк до официјалниот настан на TED.com:
https://www.ted.com/tedx/events/24774

error: Content is protected !!