Колку изнесувала просечната нето плата во 2016 година по региони во Македонија?

Според податоците на Државниот завод за статистика, жителите на скопскиот регион добиваат највисока просечна нето плата од 26243 денари, додека жителите на источниот регион најмала само 16701 денар. Но, во источниот регион е забележан најголем пораст на платата за 5 години, 10.4%.

Состојбата на пазарот на труд е најлоша во североисточниот регион, каде што платата е втора најниска во земјава, а отсуството на раст во период од 5 години укажува дека вработување таму се наоѓа се потешко, објавува financethink.mk

No automatic alt text available.

Сликата е превземена од financethink.mk

error: Content is protected !!