Изборот на Tesla е меѓу две европски држави за изградба на фабрика

Tesla веќе преговара со властите во Германија и Холандија да ги гради своите први големи производствени капацитети ширум Европа, објави Wall Street Journal.

Публикацијата ги наведува и претставниците на администрацијата вклучени во преговорите. Американскиот гигант Tesla веќе започна преговори со претставниците на два германски града, за да обезбеди полигон за изградба на првата Гигафабрика во Европа, идејата е тука „под еден покрив“ да се произведуваат електрични возила и батериите за нив.

Весникот тврди дека преговорите во Германија се уште се во рана фаза и не постои никаква гаранција дека тие ќе доведат до конечен договор. Во јуни, извршниот директор на Tesla, Илон Маск рече дека ја претпочита Германија, дури и да одлучи за друга држава во регионот.

Tesla веќе има инженерска поделба во Прум, во Германија, околу 30 километри од Белгија и 100 километри од границата со Франција. Во јули, компанијата, исто така, ги објави плановите за изградба на својата прва фабрика надвор од САД, која ќе биде во Кина.

Please follow and like us:
0
error: Content is protected !!