Кина ги укина даноците за софтвер и електроника за да ги стимулира тие индустрии

Кина ги намалува даноците на нови софтвери и електроника, во обид да ја поддржат таа индустрија, соопшти денеска Министерството за финансии.

Компаниите во индустриите за електроника и софтвер може да бидат ослободени од плаќање на данок на приход во првите две години, ако биле профитабилни кон крајот на 2018 година, соопшти кинеското Министерство за финансии.

Одлуката на Министерството за финансии доаѓа во услови на продлабочување на трговската војна со Вашингтон во врска со кинеските технолошки амбиции.

Повеќето паметни телефони, таблети и друга електроника се составуваат во Кина. Сепак, производителите обично користат микрочипови од САД, Јапонија или Тајван

error: Content is protected !!