Nestle прави револуција, го намалува шеќерот во чоколадата за 40 %

Повеќе од очигледно е дека свесноста на потрошувачите за своето здравје го направи своето, луѓето се повеќе стануваат заинтересирани да конзумираат производи со помалку рафиниран шеќер, Nestle ја прими пораката. 

Прехранбениот гигант Nestle соопшти дека дошол до научно откритие кое ќе овозможи намалување на количеството шеќер во чоколадата да се намали за 40 отсто.

Компанијата наведува дека нејзините истражувачи пронашле начин со помош на природни состојки да се користи поинаква структура на шеќерот, што ќе овозможи значително помалку да се користи без промена на вкусот на чоколадата и слатките.

„Новиот шеќер кој побрзо се раствора ќе овозможи Nestle да го намали количеството шеќер во своите благи производи, додека воедно ќе го задржат одличниот вкус“, се наведува во соопштението.

Nestle ќе ги патентира своите откритија и ќе почне да користи од новиот шеќер во своите производи од 2018 година.

error: Content is protected !!