14-те корпорации кои ги поседуваат скоро сите автомобилски марки

Автомобилската индустрија доживеа неверојатен раст изминативе години. Само во Америка повеќе од 30 автомобилски брендови се натпреваруваат помеѓу себе за 17 милиони автомобили што се продаваат секоја година.

Во светот дури повеќе брендови продаваат се, од мали економични коли до милионски спортско-луксузни автомобили. Но индустријата е високо консолидирана- една мала група на корпорации поседуваат скоро се од познатите светски автомобилски брендови.

Сликата подоле не ги вклучува сите автомобилски компании и сите брендови. Но ги вклучува најголемите и највлијателните што се застапени во Европа и Америка.

Ако сте на мобилен зумирајте за да видите кој што поседува.

av

error: Content is protected !!