Конференција за современите трендови во бизнисот како блокчеин, алтернативно финансирање итн

Денеска во организација на Стопанската комора на Македонија се одржува конференција за современите трендови во бизнисот: „блокчеин“ технологијата, „краудфандинг“ моделите на алтернативно финансирање, иднината на „крипто-светот“, роботиката и автоматизацијата.

На конференцијата насловена „Самит на малите земји – нови трендови во бизнисот“, се поканети претставници од приватниот сектор, државата и научната фела.

Акцентот на дискусијата, освен на дигитализацијата и на етичката страна на дигиталниот пазар, ќе биде ставен и на меѓународните бизнис релации, како и на „старт-ап“ иновативните бизниси.

– Имплементацијата на новата технологија во работењето на компаниите од т.н. мали земји им нуди неограничени можности. Достапноста до светскиот пазар ги доведува во скоро еднаква позиција со најголемите играчи во секторот и придонесува за зголемување на нивната конкурентност, велат од Комората и додаваат дека зголемената конкуренција на глобалниот пазар бара соодветна реакција од компаниите и нивно постојано приспособување на новиот начин на работа.

Од конференцијата се очекуваат конкретни заклучоци кои би послужиле во креирањето на натамошните економски политики.

Конференцијата треба да придонесе за подобрување на бизнис врските преку користење современа технологија, како и визија за правецот на движење на бизнис секторот во иднина, со посебен акцент на „краудфандинг“ моделите и иднината на „крипто-светот“, како и на етичките аспекти од воведувањето на новите технологии во бизнисот, потенцираат од Стопанската комора.

error: Content is protected !!