Мунгер десната рака на Бафет: Се плашам од демократија која ќе добие идеја дека може само да печати пари за да ги реши сите проблеми

Заменик-претседателот на Беркшир Хатавеј, Чарли Мунгер или како што го нарекуваат десната рака на Ворен Бафет, во понеделникот изјави дека политичките лидери во САД и Европа не треба да им помагаат на централните банки да ги намалат каматните стапки.

“Многу се плашам од демократија која ќе добие идеја дека може само да печати пари за да ги реши сите проблеми. На крајот, знам дека нема да успее “, изјави долгогодишниот партнер за инвестирање на Ворен Бафет за интервјуто на CNBC.

“На крајот, ако заврши со печатење премногу, ќе заврши како Венецуела”, додаде тој. Венецуела, која сега е во средината на економска и хуманитарна криза, се користи како предупредувачка приказна за социјализмот.

Мунгер додаде дека не сметал дека САД е близу до таква ситуација, но дека е опасно кога една демократија мисли дека може да печати пари за да ги реши сите свои проблеми.

Претседателот Доналд Трамп минатиот месец, во својот најголем напад врз Федералните резерви, побара централната банка да ги намали каматните стапки за еден процентен поен и да спроведе повеќе квантитативно олеснување на печатењето пари. Трамп изрази загриженост дека високите каматни стапки би можеле да му наштетат на економскиот раст под негово претседателство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!