Еве на кои држави САД им должи најмногу пари

Јавниот долг на САД е 23 трилиони долари, повеќето луѓе мислат дека Кина е наголем кредитор на САД, но бројките покажуваат дека Јапонија е најголем кредитор на САД.

Најголемиот сопственик на американски државни обврзници UST (US Treasuries) на крајот на декември 2019 година, седми месец по ред, е Јапонија без разлика што ги намали инвестициите во американскиот долг за 5,9 милијарди американски долари на 1 трилион и 154,9 милијарди американски долари.

Вториот по големина кредитор на САД на крајот на минатата година, Кина, го намали уделот во UST за 19,3 милијарди долари на 1 трилион 69,9 милијарди долари, се вели во неодамнешниот извештај на Министерството за финансии на САД.

Третото место е за Велика Британија (UST за 332,6 милијарди американски долари), четвртото – за Бразил (281,9 милијарди американски долари) и петто – од Ирска (281,8 милијарди долари). Во првите десет држави кои имаат најголеми поседи на UST се и Луксембург, Швајцарија, Кајманските острови, Хонг Конг и Белгија.

Во декември 2019 година, Русија ги намали инвестициите во државните обврзници на Министерството за финансии на САД за 1,517 милијарди долари на 9,997 милијарди долари од 11,491 милијарди американски долари во ноември. Обемот на руските инвестиции во американски долг се намали за прв пат за претходните пет месеци.

Поради санкции врз Русија, овие инвестиции се намалија од 96,1 милијарди долари на 48,7 милијарди долари во април 2018 година и на 14,9 милијарди американски долари во мај. Во 2013 година руските инвестиции во UST надминаа 150 милијарди американски долари.

Вкупниот обем на нерезиденти инвестиции (сите не-локални институционални единици) во Министерството за финансии се намалиле во декември за 44 милијарди долари на 6 трилиони и 696,3 милијарди американски долари.

Од нив, 4 трилиони и 77,6 милијарди долари се во сопственост на влади или централни банки на други земји.

error: Content is protected !!