Бојаџиев: Нас ни треба ребаланс од 10% колку што ќе биде падот на БДП

Според шефот на катедрата за бизнис администрација и поранешен ректор на Американ Колеџ, Марјан Бојаџиев, првиот и вториот сет економски мерки од државата во борбата против последиците од Ковид 19, се одлични мерки но само за два месеци.

-Проблемот е што понатаму? Мојата прогноза е песимистичка и се базира на времетраење на кризата. Макроекономистите предвидуваат на 1.јуни, 30.јуни да се вратиме во нормала, што мислам дека тешко ќе биде. Ако кризата продолжи во Германија и ЕУ, падот ќе биде многу пострашен. Постојат индиции дека фабриките во зоните и фабриките извозно ориентирани имаат многу малку налози за производство во третиот квартал, изјави професор Бојаџиев во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“.

Во сетот мерки кои тој ги предлага, Бојаџиев вели на државата и е потребена 1 милијарда евра на 1 јуни, ама не за буџетски дефицит.

-Покрај економската додајте ја и политичката криза, а имаме потреба од ребаланс вчера. Нас ни треба ребаланс од 10 посто колку што ќе биде падот на БДП. Ребаланс од 300 милиони евра минус и милијарда евра плус за заживување на економијата, не за плати. Платите во јавната администрација треба веднаш да се намалат за 20 отсто. Синдикатите се бунат, а не сфаќаат дека нема да имаат за јуни ни 80 отсто што треба да ги земат ако економијата не заживее. Зборувам за намалување на платите над 24.000 денари, тврди економскиот аналитичар и професор.

Околу задолжувањето, тој не смета дека во прашање е прагот, туку дали воопшто можеме да се задолжиме и под прашање го става капацитетот некој да ја откупи домашната еврообврзница.

error: Content is protected !!