Еве на што се должи зголемувањето за 600 милиони евра на девизните резерви на НБРМ

По објавената вест на Народната банка дека износот на девизните резерви во јуни (до 17 јуни) е зголемен за 600 милиони евра, во јавноста се поставија многу прашалници од каде на сметката во Народната банка дојдоа толку пари. Во моментов девизните резерви изнесуваат 3,6 милијарди евра.

Еве го одговорот на тоа прашање:

Девизните средства на државата, вклучително и средствата добиени врз основа на задолжување или донации од странство, се чуваат на сметки во Народната банка и согласно со меѓународните стандарди претставуваат дел од девизните резерви. Како дел од девизните резерви, овие средства претставуваат дополнителна поддршка за носителите на монетарната политика во одржување на стабилноста во економијата, појаснуваат од Народната банка по вчерашната објава за нивото и растот на девизни резерви.

-Секако, државата слободно располага со овие средства и во зависност од потребите за финансирање, како и досега, тие може да се користат за отплата на долг кон странство кој достасува во следниот период, други редовни плаќања на државата кон странство, како и за финансирање на буџетските расходи во домашната економија во домашна валута, наведуваат од Народната банка.

Конверзијата на девизите во домашна валута, како што истакнуваат, државата не може да ја направи во менувачниците, бидејќи тие работат исклучиво со физички лица. Конверзијата се прави врз основа на писмени барања доставени од страна на државата до Народната банка, која ги откупува овие девизи, а денарската противвредност се пренесува на трезорската сметка на државата. Притоа, нивото на девизните резерви останува непроменето (бидејќи државата ѝ ги продава девизите на Народната банка), и самата трансакција не значи „печатење на пари“.

Имено Македонија само за три дена на крајот од мај се задолжи за 860 милиони евра, од кои 700 милиони евра од еврообрзница, а 160 милиони од ЕУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!