Ковачевски:Се подготвува закон со кој ќе се олесни постапката за инсталирање на фотоволтаични системи на домаќинствата и индустриските објекти

Се работи на овозможување на либерализиран пристап да може секое домаќинство во државата да инсталира фотоволтаични системи. Прво, веќе се подготвува закон со којшто ќе се олесни постапка за инсталирање на фотоволтаични системи на домаќинствата и индустриските објекти, односно на нивните кровови изјави премиерот Димитар Ковачевски.

Тој додаде дека во план е и да се зголеми моќноста, која во моментов е четири киловати, на шест киловати за домаќинствата, а за деловните објекти од постојните 20 киловати без лиценца на 40 киловати со лиценца.

-Правиме промени и за да се овозможи дистрибутерите на електрична енергија да ја преземаат таа енергија од домаќинствата по цена по која дистрибутерот ја презема електричната енергеија од државниот снабдувач, односно од производител на енергија. рече Ковачевски.

error: Content is protected !!