Американска сојузна држава стана шеста најголема економија во светот

Спрема податоците на IMF, Францускиот BDP минатата година изнесувал 2,42 трилиони долари, а после нејзе следува Индија со 2,09 трилиони долари.

Калифорнија во 2015 година благодарение на економскиот раст и силниот долар ја престигна Франција и стана шеста најголема економија во светот.

Година дена порано Калифорнија беше осма економија во светот, рече главната економистка во канцеларијата за финансии во Калифорнија Irena Asmundson , и додаде “Калифорнија имаше исклучително добра 2015 година”

Во најнаселената американска сојузна држава се наоѓаат седиштата на компании како: Apple, Facebook, Oracle, PayPal, The Walt Disney Company, Google, Tesla Motors и уште многу други светски познати компании. Во 2015 година бруто домашниот производ на Калифорнија изнесувал 2,46 трилиони долари, 4,1 % повеќе во однос на годината порано.

Спрема податоците на IMF, Францускиот BDP минатата година изнесувал 2,42 трилиони долари, а после нејзе следува Индија со 2,09 трилиони долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!