Во Пандорините документи има и сопственици на банка во Македонија

Двајца сопственици на УНИ банка имале офшор компании на Британските девствени острови, открива истражувачкиот веб сајт bird.bg од Бугарија.

Станува збор за Ивајло Мутафчиев и Цеко Минов кои имаат по 36,45 % од сопственоста на УНИ банка која работи во Македонија.

Двајцата се квалификувани акционери. Повикувајќи се на документи од Пандора, бугарските банкари имале регистрирано офшор компании преку Тридент од Британските девствени острови. Фирмите поврзани со нив земале кредити од Првата инвестициска банка, банка во Бугарија во која исто така сопственост имаат Мутафчиев и Минов.

Во истражувањето е откриено дека покрај нивните фирми, кредити од банката земале и оф шор компании кои се во сопственост на кипарски Грк, а се поврзани со истите бугарски банкари.

Од Првата инвестициска банка на бугарските медиуми им одговориле со демант дека сето банката постојано била и под домашна и под европска супервизија која не утврдила никакви неправилности со податоците кои според нив се стари, добро познати, а дури сега објавени со проектот Пандора.

Наведено е и дека европските регулативи не забрануваат оф-шор компании да имаат сопственички удели во банки во државите од Европската Унија.

error: Content is protected !!