Новиот директор на Рек Битола е хармоникаш и поранешен комерцијалист на гуми за џвакање обвинува ВМРО-ДПМНЕ

Ставање хармоникаш на чело на РЕК Битола е гума за спасување за Ковачевски и одбегнување на одговорност. Новопоставениот директор на РЕК Битола Пеце Матески пред само неколку месеци беше поставен за директор на Термоелектраната, во која во изминатиот период се случија најголем број на хаварии, стои во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата посочуваат дека Матески од претходно работно искуство има искуство како комерцијалист на гуми за џвакање и како хармоникаш по кафеани и ресторани.

-Деградирачки е РЕК да го води човек кој нема никакво познавање од енергетиката, ниту реално искуство од областа. Опасност по безбедноста на земјата е на чело на најголемиот енергетски капацитет наместо енергетичар од праска да имаме хармоникаш. 16.5 милиони евра треба да се платат за злоупотреби од европската мрежа за само еден месец. 11 милиони се потрошени за набавка на струја, плус уште 12.1 милиони евра за десетневен париод. Огромни суми пари се трошат без план, а како што стојат работите нема ниту кој да го направи планот за излез на државата од енергетската криза“, се додава во партиското соопштение.

error: Content is protected !!