Златото ја надмина границата од 2.000 долари за унца!

Цената на златото е на највисокото ниво во последните 13 месеци и можеби ќе ја пробие својата рекордна цена,ова е потпомогнато од падот на доларот, и шпекулациите дека агресивното затегнување на монетарната политика во САД е при крај.

Златото затвори над 2.027 долари за унца во вторникот, откако податоците покажаа дека во февруари слободните работни места на работодавачите во САД паднаа на најниското ниво од мај 2021 година.

Податоците поттикнаа загриженост дека најголемата светска економија би можела да се движи кон рецесија, истовремено зголемувајќи ја веројатноста дека Федералните резерви дополнително ќе го олеснат циклусот на зголемување на каматните стапката. Падот на доларот оваа недела може да го тестира рекордното високо ниво од 2.075,47 долари по унда постигнато во август 2020 година.

Податоците од Анкетата за отворените работни места и прометот на трудот во вторник, или JOLTS, му претходеа на месечниот извештај за вработеноста во петокот, кој внимателно ќе се следи за нови знаци на забавување на американската економија.

Спот златото беше малку променето на 2.021,05 долари за унца во 9:50 часот во Сингапур, откако поскапе за 1,8% во претходната сесија. Индексот на доларот на Блумберг ослабе трет ден. Среброто поскапе по скокот од 4,3% во вторникот, додека платината исто така поскапе, а паладиумот падна.

error: Content is protected !!