Македонија на 54-то место, Словенија најатрактивна дестинација за инвестиции во регионот

Словенија е најатрактивна дестинација за инвестиции во регионот, потоа Црна Гора, Македонија, Србија, Хрватска, а најлоша од поранешните републики на СФРЈ е Босна и Херцеговина, се вели во најновиот извештај на независниот институт Милкен, лоциран во Калифорнија, кој ја мери атрактивноста на земјите во светот за меѓународните инвеститори користејќи комбинација на економски, финансиски, институционални и регулаторни фактори.

Индексот се состои од 100 индикатори поделени во пет категории: деловна перцепција, економски основи, финансиски услуги, институционална рамка и меѓународни стандарди и политики.

Словенија е најдобро рангирана во регионот и е на 26. место, Црна Гора е на 50. место, Македонија е на 54. место, Србија е на 59. место, Хрватска е на 64. место, а Босна и Херцеговина е на 94. место.

Четири од петте најпопуларни дестинации за инвестирање се наоѓаат во Европа.

Петте земји во светот кои се покажаа како најдобри дестинации за инвеститори се Данска, Шведска, Финска, САД, Велика Британија.

Данска е на врвот на овогодинешното рангирање, достигнувајќи го првото место во перцепцијата за водење бизнис, мерење на леснотијата на водење бизнис во земјата, како и други регулаторни индикатори, покажува извештајот.

Финска, која го зазеде третото место во целина, беше највисоко рангирана во категоријата меѓународни стандарди и политики, која ја проценува економската отвореност и степенот до кој политиките на една земја се усогласени со глобалните регулаторни стандарди и стандарди за заштита на интелектуалната сопственост.

„Додека напредните економии обезбедуваат стабилност, инвеститорите кои бараат приноси за висок раст продолжуваат да покажуваат интерес за економиите во развој и во развој“, рече во изјавата Меги Свитек, виш директор за истражување во Институтот Милкен.

Меѓу азиските економии за истражување и развој, Малезија се појави како фаворит на инвеститорите, рангирана на 27-то место на глобално ниво.

Има „најдобри услови за инвестирање“ меѓу сите економии за истражување и развој и добро се рангира во институционални рамки, делумно поради фактот што земјата „има многу силни права на инвеститори“, рече Свитек.

Малезија е исто така шести најголем извозник на чипови во светот и пакува 23% од сите американски чипови, според Њујорк Тајмс.

Зголемените тензии меѓу САД и Кина, сепак, го погодија приливот во азиските економии за истражување и развој, пад од 75,4% во 2022 година, се додава во извештајот. Втората по големина економија во светот, Кина, се најде на 39-то место.

„Всушност е доста висока“, изјави Свитек за Си-Ен-Би-Си, додавајќи дека таа сè уште е азиска економија во развој и развој, според податоците на ММФ.

„Додека Кина привлече повеќе од половина од вкупниот прилив на капитал во Азија помеѓу 2018 и 2022 година, нејзината привлечност за инвеститорите се чини дека неодамна се намали, најверојатно поради зголемените геополитички тензии со САД“, се вели во извештајот.

Сингапур се најде на врвот на Азија како омилена земја на инвеститорите во регионот и се најде на 14-то место на глобално ниво. Хонг Конг и Јапонија се рангирани на 15-то и 16-то место во Азија.

error: Content is protected !!