Визер крати летови – најмногу ќе биде погодена Македонија

Визер ќе тргне 1,4 милиони седишта од пазарот во поранешна Југославија оваа летна сезона според својот првичен план, бидејќи евтината авиокомпанија приземји 20 отсто од својата флота на инспекција поради ретка аномалија пронајдена во металниот прав што се користи во производството на специфичен компонента на моторот, пишува Ex-Yu Aviation News.

Авиокомпанијата го намали бројот на летови во регионот во текот на летото, кое започнува на 31 март и трае до 26 октомври, за 22,3% според првичниот план, додека капацитетот е намален за 31,5%. И двете се значително намалени во однос на минатогодишните операции, со 20,8% помалку летови и 30,7% помалку седишта, иако ова намалување е одговорно и за затворањето на базата на авиокомпанијата во Тузла, што се случи во септември минатата година.

Скопје , како најголема база на Визер во поранешна Југославија, ќе има намален вкупен капацитет за 25,3% ова лето во споредба со неговиот првичен план. Авиокомпанијата, исто така, ќе ги намали своите операции во однос на минатото лето, со намалување на капацитетот за 15,7%. Кратењата на Wizz Air резултираа со губење на позицијата на македонскиот пазар како втор најбрзо растечки во Европа оваа година. Кратењата се однесуваат и на Охрид кој изгуби 48,3 отсто од својот капацитет на Визер во минатата година.

Белград, исто така, ќе биде погоден од намалувањата на мрежата на Wizz, при што авиокомпанијата ќе намали за 22,4% од капацитетот во споредба со минатото лето и 35% од она што буџетскиот превозник првично го планираше.

Ниш нема да биде поштеден, бидејќи капацитетот е намален за 46,7% од првичниот распоред за ова лето и 50% во однос на минатата година. Во

Љубљана , нискобуџетната компанија намали за 35,5 отсто од планираниот капацитет на седишта за лето и 15,7 отсто во однос на минатото лето.

Со намалувањето на „Виз ер“ во Приштина , авиокомпанијата се намали за 27,2 отсто од првично планираниот капацитет за ова лето и намалување од 33,3 отсто во однос на минатата година.

Подгорица бележи помалку намалувања, со намален капацитет за 8,3% на првично поднесениот распоред и 11,8% на летото 2023 година.

Сараево не претрпе никакви намалувања за својата единствена лондонска услуга, меѓутоа, Тузла забележува намалување од 17,9% на првичното планираниот распоред за ова лето и намалување од 78,9% во однос на минатата година по затворањето на неговата база.

Бања Лука забележа намалување од 34,5% на првичниот капацитет планиран за ова лето и намалување од 64,7% во однос на минатата година.

Аеродромот во Дубровник предвидува Wizz Air да отстрани 86% од планираниот летен капацитет за 2024 година и намалување од 82,9% во однос на минатата година.

Сплит изгуби 49,2% од првично планираните места за ова лето, како и намалување од 21,4% во однос на минатото лето.

error: Content is protected !!