Полицијата изврши упад во Google – 1,6 милијарда евра затаен данок

Француската полиција потпомогната од финансиски истражители упадна во седиштетото на Google во Париз, во добро припремена акција поради сомневање дека оваа интернет компанија и една од најголемите светски играчи во сферата на интернет огласувањето и мобилните платформи затаила 1,6 милијарди евра данок, тврдат француските медиуми.

Спрема француските извори не е прва истрага против Google во Франција, пред скоро 5 години  во jуни 2011 година е спроведена истрага поради трансфер на пари кон нивното европско седиште кое се наоѓа во Ирска поради ниската даночна стапка.

Како што тврдат медиумите оваа истрага може да биде продолжение на истрагата од 2014 година, кога Google беше информиран а не се зборуваше за неплатен данок. Сега просториите на Google ги претресуваат стотина полицајци и агенти кои собираат докази за затајување данок.

Треба да се нагласи дека Google, ама и други  мултинационални компании како Apple, веќе долго време се наоѓаат под будното око, зошто за обемот на работа и добивка која ја ствараат во Европа плаќаат многу мал данок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!