Пендаровски: Mоже да влеземе во рецесија и да треба да позајмиме 700 милиони евра, маф ни е работата!

Полека влегуваме и во сериозна економска криза. Може да влеземе во рецесија. Според некои информации штетите само во угостителскиот сектор до крајот на месецов ќе бидат 70 милиони евра.

Ако сето ова продолжи уште еден месец вкупната штета може да дојде и до 700 милиони евра, изјави вчера вечер во интервјуто за ТВ Телма Стево Пендаровски, претседателот на Македонија.

„Таа резерва од 500 или 700 милиони евра нашиот буџет ја нема. Тие пари ќе мора да се позајмат. Маф ни е работата. Луѓе, заборавете на партиите, дајте да видиме што може да направиме да ја надминеме оваа криза. Стопанството веќе сега е на колена. Мораме да направиме државна стратегија. Власта и опозицијата да ги остават на страна тие препукувања и да седнат да дефинираат државна стратегија. Не може политички да се профитира од оваа ситуација. Сите подеднакво сме засегнати од ова“, рече Пендаровски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!