Mакедонски компании можат бесплатно да го користат бизнис хабот на Србија во Слободната зона Дубаи

Претседателот на Стопанската комора на Србија (ПКС), Марко Чадеж денеска разговараше со претставниците на Албанија и Македонија и ги посети нивните павилјони на Eкспо 2020 Дубаи.

Чадеж ги повика бизнисмените и компаниите од Македонија и Албанија, како членки на иницијативата Отворен Балкан, целосно бесплатно да го користат Бизнис хабот на Србија, со сета поддршка и помош во договорите за нови бизниси со партнери не само од ОАЕ, туку и од целиот свет, јави дописникот на МИА од Белград.

-На располагање имате 600 квадратни метри работен простор во Слободната зона Дубаи Југ, каде што работат голем број големи светски компании, од Икеа до најголемите светски производители. Ние ќе ви обезбедиме услови да се претставите, да се поврзете, да организирате B2B состаноци, во текот на сите шест месеци на Светската изложба Ехпо 2020 Дубаи. Ги повикувам бизнисмените од Македонија и Албанија да го користат Бизнис хабот како свој. Ова е дел од заедничката иницијатива „Отворен Балкан“ и само на тој начин можеме да бидеме посилни, кажа Чадеж, се наведува во соопштението на ПКС.

Во разговор со Бекри Ајдини, генералниот комесар на Македонија на Експо 2020 Дубаи Чадеж ја истакна важноста од учеството на нашите земји на оваа најголема светска изложба.

-На оваа изложба учествуваа повеќе од 350 бизнисмени од Србија, некои веќе склучија договори за нови бизниси и ги поканувам сите компании од Македонија да ги искористат сите можности што ги дава нашиот Бизнис Хаб, ние сме тука да помогнеме да организираме состаноци, ќе ставиме на располагање се што ќе ви биде потребно. Бидејќи ние сме еден регион, една економија, еден пазар, кажа Чадеж.

error: Content is protected !!