Светска банка најнов извештај: Македонија оваа година ќе влезе во рецесија

Светска банка во најновиот извештај за Македонија наведува дека краткорочната перспектива, слично на другите земји во регионот, е негативна поради

Прочитај повеќе

Светската банка додели кредит од 70 милиони евра за изградба на локални патишта во Македонија

Пари за патишта има, фалат проекти за да може тие пари да се искористат. Искуството докажало дека општините немаат капацитет

Прочитај повеќе

Анѓушев со заем од 420 милиони евра од Светска банка ќе го забрзува економскиот раст

Во следните четири години Светска Банка (СБ) ќе кредитира програми со вкупна вредност од околу 420 милиони евра, а во

Прочитај повеќе

Македонија ќе се задолжи за 125 милиони евра од Светска банка – заемот е одобрен денеска

Светска банка со заем од 125 милиони евра ќе и помогне на државава да ја зајакне одржливоста на јавните финансии

Прочитај повеќе

Во регионот се намалува невработеноста на младите во Македонија се зголемува

Невработеноста кај младите се намалила во сите балкански земји, освен во Македонија и Косово, е наведено во новиот извештај на Светска Банка

Прочитај повеќе

Светска Банка: Потребно е зголемување на возраста за пензионирање во Македонија

Светска Банка и натаму останува на ставот дека е потребно зголемување на возраста за пензионирање во Македонија. Стареењето на населението

Прочитај повеќе

Светска банка: Со висока стапка на корупција нема услови за стабилен економски раст!

Без решение за високата стапка на корупција нема услови за стабилен економски раст, ова е една од констатациите на Светска

Прочитај повеќе

Светска банка: Годинава јавниот долг во Македонија ќе достигне 50% од БДП, а растот на БДП ќе биде само 2,5%

Раст на македонската економија од 2,5% главно движен од приватната потрошувачка и од приватните инвестиции очекува Светска банка, со тоа

Прочитај повеќе
error: Content is protected !!