Народна банка: Девизните резерви бележат раст, ниска инфлација и раст на БДП од 3,1% во вториот квартал

Поволните движења во економијата продолжува и во третиот квартал, оценуваат од Народната банка во последниот месечна информација за септември 2019

Прочитај повеќе

Во скопскиот регион се создава речиси половина од македонското БДП

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, најголемо учество во бруто-домашниот производ на Република Македонија има Скопскиот

Прочитај повеќе

ММФ: Македонија со најнизок раст на БДП на Балканот

Економскиот раст на Македонија годинава ќе биде 1,6 проценти, предвидува Меѓународниот монетарен фонд во есенскиот извештај „Перспективите на светската економија“.

Прочитај повеќе

Светска банка: Годинава јавниот долг во Македонија ќе достигне 50% од БДП, а растот на БДП ќе биде само 2,5%

Раст на македонската економија од 2,5% главно движен од приватната потрошувачка и од приватните инвестиции очекува Светска банка, со тоа

Прочитај повеќе

Растот на БДП во САД надмина 4% – голем успех на Доналд Трамп

Американскиот економски раст достигна 4,1 проценти во вториот квартал од годината, што е најдобар резултат во изминатите четири години. Зборувајќи

Прочитај повеќе

За само 24 часа се срушија позитивните економски показатели на владата

Економијата никако да тргне напред. Бруто домашниот производ во првите три месеци се зголемил за само минимални 0.1%, соопшти Државниот

Прочитај повеќе
error: Content is protected !!